November síce môžeme označiť za zimný mesiac, no počasie sa tak zatiaľ netvári. Milovníci zimných športov z toho radosť asi nemajú, no my, ktorí sme si ešte nestihli splniť niektoré povinnosti v našich domácnostiach,, to nepochybne oceňujeme. Ak ste na zimu ešte nepripravili svoj balkón, prečítajte si ako na to. Žena v rukaviciach v zimnej bunde fúka do snehu.jpg
 
Prečo a kedy zazimovať balkón
 
Pred tým, ako sa dostaneme k samotným prácam na balkóne si povieme, prečo a kedy treba balkón na zimu pripraviť. V zime toto miesto nevyužívame pravidelne, neraz sa nám na balkón dostane sneh a všetko zamrzne. Preto je potrebné odložiť veci, ktoré by sa mohli zničiť. Zazimovanie zvažujte aj vtedy, keď máte novo zrekonštruovaný  balkón.
 
Veci, ktoré nepremiestnite dnu
 
Steny, podlaha, väčšie kusy nábytku alebo také zábradlie dovnútra neprenesiete. Ak vám zvykne na balkón nasnežiť, nábytok zakryte hrubšou a nepremokavou celtou. Podlahu pred zimou poriadne vyčistite a ak zvyknete na balkón chodiť aj v zime, popremýšľajte nad protišmykovou gumenou podložkou.
Zábradlie na balkón, ktoré ste si nechali namontovať len tento rok, by ste mali pred zimou ochrániť taktiež. Platí to najmä pri sklenených zábradliach. Pred tým ako nasneží sa uistite, že nie je mokré a špinavé. Stačí ho pretrieť kuchynskými utierkami. Ako ochrana poslúži aj hrubší koberec prehodený cez zábradlie. Nie je to úplne estetické, ale praktické veľmi.Biela budova s veľkým podlhovastým balkónom so zábradlím.jpg
 
Čo sa dá, to poukladajte dovnútra
 
Koberce, kvetiny, menší nábytok či drevené žalúzie odložte dovnútra. Vlhkosť v kombinácii s mrazom a vetrom dokáže materiály výrazne opotrebovať a zničiť. Na balkóne by určite nemalo ostať nič, čo môže zmoknúť, teda nič z textilu. Tieto veci čo najskôr pobaľte a odložte pekne do tepla a do sucha. Čo sa týka kobercov, na balkóne by nemali ostať len preto, že sa môžu zničiť, ale najmä preto, že môžu zničiť podlahu. Plesne alebo vypadaný betón, či popraskané kachličky, to na jar nechcete na svojom balkóne objaviť určite.